Timo Malmi

Rakkaus, Kaipaus & Sota
Perust. 1948

Rynnäkkö läpi Tampereen

Traff 2011 * ISBN-13: 9789526741222, ISBN-10: 9526741226 * Osta kirja!

Rynnäkkö läpi Tampereen -kansi

Suomen sisällissodan käännekohta - verinen rynnäkkö läpi Tampereen. Suomen sisällissodan suurin taistelu käytiin Tampereella 3.4.1918. Jääkäriluutnantti Erik Gunnar Melinin komppania hyökkäsi läpi rintamalinjan piiritettyyn kaupunkiin. Tie vei Tammerkosken yli länteen ja sitten kohti pohjoista ylös Näsinkalliolle. Veristen taisteluiden jälkeenvain tämä valkoisen armeijan rynnäkkökomppania onnistui tavoitteessaan.

Punaisten rintama torjui suuren hyökkäyksen. Tamperetta hallitsevat punaiset yrittivät monin rynnäköin vallata Näsilinnan takaisin. Omien ja vihollisen haavoittuneiden korina, veden, elintarvikkeiden puute ja kuoleman pelko säestivät yksin jääneen Melinin komppanian miesten katkeraa taistelua. Ympärillä oli helvetti auki.

Rynnäkkö läpi Tampereen -kirjassa voi tutustua Tampereen taisteluiden viimeisten päivien tunnelmiin niin valkoisella kuin punaisella puolen. Samalla kirja antaa erinomaisen kuvan mihin kansainväliseen konfliktiin Tampereen taistelu kuuluu ja pohtii mikä oli suomalaisten osa siinä. Kirjasta voi lukea niin puolustajan kuin hyökkääjän motiivit, tutustua sotivien osapuolien päälliköihin ja heidän taustaansa. Hyvien karttojen, piirrosten ja kuvien avulla voi kulkea läpi punaisen Tampereen, heittäytyä Melinin komppanian matkaan ja nähdä mitä kaupunkisota on.