Timo Malmi

Rakkaus, Kaipaus & Sota
Perust. 1948

Ajankohtaista

Timo Malmi puhuu vakavia

Kuva: Arto Huhtinen

Monologit

Vuonna 2020 tuli kuluneeksi sata vuotta Väinö Linnan syntymästä. Osana juhlavuoden hankkeita syntyi viisi kuvailevaa monologia Väinö Linnan reitille. Monologit on kirjoittanut kirjailija, tutkija Timo Malmi. Hän itse kuvailee taustoja näin: "Reitin kiertyessä Väinö Linnan mennyt ja tuleva avautuu uusille sukupolville kuultavaksi. Matkalla läpi maiseman voi nyt tarkalla korvalla kuulla enemmänkin; ei vain sodista, vaan Euroopan unionista, ihmisten välisistä suhteista ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta. Kaikki kuitenkin lupsakasti kerrottuna". Monologeja voi kuunnella myös jälkikäteen oppaan kautta. Tallenteiden pituudet vaihtelevat 10–20 minuuttiin. Audiomateriaali löytyy kohteista: synnyinkoti, työväentalo, Koskelan torppa, pappila ja Väinö Linnan työhuone. Lisätietoja.

Tampereen sotakirja II julkaistu

Tampereen sotakirja II – Kalevankankaan rakkauksia on sodan ajan ihmisten tunteiden kirja. Se on jatko-osa ja pari vuonna 2020 ilmestyneelle teokselle Tampereen sotakirja – Kalevankankaan unelmia. Samalla se on täysin itsenäinen teos. Lisätietoja.

Väinö Linnan reitistä mobiilisovellus

Väinö Linnan reitti Urjalassa on saanut oman mobiilisovelluksen. Sovelluksen käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Timo Malmi ja esityksestä Eetu Känkänen. Sovelluksn toteutus on osa Väinö Linnan syntymän satavuotisjuhlia.

Timo Malmille sotakamreerin arvonimi

Tasavallan presidentti ja puolustusvoimain ylipäällikkö Sauli Niinistö myönsi Timo Malmille toukokuussa 2019 sotakamreerin nimen ja arvon. Kiittäessään arvonimestä Malmi pohti, kuinka Suomen käy, ellemme löydä yhteistä kuvaa menneestä. Entä miten selviämme eteen nousevista esteistä ilman asevelihenkeä? Arvionimen Malmille anoivat Tampereen sotaveteraanien, sotainvalidien ja sotavankien edustajat.

Tuulensuun runoja käännetty ruotsiksi

Tuulensuu, minä rakastan sinua -runokokoelman runoja on käännetty ruotsiksi. Kaksi runoa kokoelmasta on kääntänyt Martin Westman.

Toisistaan poikkeavia taustoja, vakaumuksia ja tavoitteita

Suomi on myös historiansa toisella vuosisadalla saman menneisyyden synnyttämä kuin ensimmäisellä. Ensimmäisestä vuosisadasta tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti näkyvästi esiin Timo Malmin ideoiman Tampereen sovinnonpäivän puhuessaan syksyllä 2018 yliopistolla.

”Menneisyyden kanssa on hierottava sopua… Täällä Tampereella on tätä arvokasta työtä jo tehty. Kymmenen vuotta sitten sisällissodan 90-vuotismuistovuonna järjestettiin vaikuttava tapahtuma Sovinnon päivä, jossa ihmiset saivat tilaisuuden muistella ja puhua keskenään ja yhdessä historian tuntijoiden kanssa. Päivään liittyi Haavoittunut enkeli -kulkue, jossa yhteisestä sovinnon todistusta oli haettu sillä idealla, että kulkueessa oli sekä punaisten että valkoisten roolihahmoja, mutta pääsääntöisesti siten, että tämän ajan porvarit esittivät silloisia punaisia ja päinvastoin.”

Kohti uutta vuosisataa presidentti linjasi: ”Toisten asemaan asettautuminen on jotakin, mistä voimme hyötyä arkipäivän toiminnoissamme, jotta muistaisimme, että vaikka on erilaisuutta, ihmisillä on toisistaan poikkeavia taustoja, vakaumuksia ja tavoitteita. Meillä on oikeus olla eri mieltä. Ja sitä on osattava kunnioittaa, vaikka itse kuinka olisi toista mieltä. Rohkaisen teitä sovinnon asenteeseen.”

Vuoden 2019 aikana Timo Malmi esittelee monin eri tavoin ihmisten toisistaan poikkeavia taustoja, vakaumuksia ja tavoitteita. Aiheina ovat itsenäisyyden seuraukset, Espanjan sisällissota, suomalaiset sotavangit Neuvostoliitossa. Paikkoina ovat mm. Metso, Kirjatyöntekijöiden toimisto, Sumelius-klubin kokoontumistilat Tammelassa.

Keväällä muistellaan Timo Malmin johdolla myös runokaraokessa sen perustajaa Seppo Kulmalaa. Ja alun perin Tampereen teatterin näyttelijä Seppokin tulee paikalle tavalla tai toisella. Timo Malmin Tampereen teatterin runokaraoke illassa esiintyy keväällä myös runoilija Teemu Paarlahti.

Tuntemattomat-elokuva

Timo Malmin ja Matti Martikaisen yhteistyönä tekemä elokuva Tuntemattomat Raatihuoneen puolustajat 1918 sai ensi-iltansa 2015 Tampereen elokuvajuhlilla. Elokuvassa nähtävät Tampereen kärsimyskevään tarinat perustuvat todellisiin tapahtumiin. Mukana on toistakymmentä näyttelijää. Elokuva valittiin Suomi 100 -ohjelmistoon.

Tuntemattomat-elokuva kertoo Tamperetta puolustaneista asekaartin sotilaista. Draamadokumentti perustuu tositapahtumiin. Elokuvan tuottaja on Matti Martikainen. Hän on vastannut mm. elokuvan leikkauksesta. Musiikin on suunnitellut ja soittanut Veli Kotkaslahti. Elokuvassa kuullaan mm. Juice Leskisen ja Anton Dvorakin musiikkia, Näyttelijäntyön tuki- ja takamiehenä on toiminut Ahti Jokinen. Käsikirjoitus- ja ohjaus on Timo Malmin. Elokuva on rakennettu yhdessä Tampereen teatteriopiston nuorten kanssa, ja kohtaukset on työstetty yhteistyössä heidän kanssaan. Mukana osaajia myös Ikaalisten artistikoulutuksesta.

Henniina Isoaho on puvustanut elokuvan ajan hengessä. Asut ovat tarkkoja kopioita vuoden 1918 naiskaartilaisten valokuvista. Hieno puvustus ja elokuvatekniikka luovat elokuvaan vahvan dokumentin leiman, vaikka kyseessä onkin draama. Elokuva kaikki näyttelijät tulevat Tuulensuun teatterin yhteisöstä.

Rooleissa nähdään: plutoonanpäällikkö 20-vuotias Ida Hellsten: Minna Helkiö, 16-vuotias komppanian osaston päällikkö Katri Mattson: Katriina Rajaniemi, 21-vuotias 1. komppanian sotilas Elsa Majanen: Elsa Morri, 14-vuotias sotilas Hilja Rantanen: Anni Suvanto, 19-vuotias sotilas Olga Henriksson: Emmi Kujala, 25-vuotias tehtaan tyttö ja sotilas Valma Lehtinen: Laura Virtanen, 18-vuotias sotilas Elsa Riutta: Veera Herranen, 21-vuotias kauppa-apulainen Elli Heino: Jeanette Rönkkö, 17-vuotias Klingendahlin kutoja Fanny Viitanen: Henniina Isoaho, 20-vuotias sotilas Lydia Jakovuori: Maria Makkonen, 17-vuotias sotilas Johanna Kivistö: Laura Viinikka, 17-vuotias sotilas Alli Sointu: Tanja Ruokonen ja Carita Isoaho, naiskaartin päällikkö, työmies Kalle Kataja: Taneli Vuollet, pohjoisen rintaman ylipäällikkö Hugo Salmela: Samuli Heikura , tykistön päällikkö Hjalmar Saksanen: Matias Keski-Kuha, tytärtään ruumiskasoista etsivä äiti, rouva Jakovuori: Sointu Lanki, TTY:n soittokunnan muusikko Emil Kivikoski: Veli Kotkaslahti. Kalle Kaiharia, Raatihuoneen miliisin päällikköä näyttelee Timo Malmi.