Timo Malmi

Rakkaus, Kaipaus & Sota
Perust. 1948

Runoilija

Timo Malmi, runoilija

"Runous on joka päivä uudesti rakastettua sanaa", Timo Malmi sanoo. Hänen runoutensa keskeisiä teemoja ovat rakkaus, kaipaus ja sota. Malmin kirjalliseen tuotantoon kuuluu kolme runoteosta. Esikoisteos Welaatta: maito, maa ja vesi ilmestyi vuonna 1998. Sen jälkeen Malmi on julkaissut Ihmisten maa – Menneskenes land – Inuit Nunaat -kokoelman. Sen ovat kääntäneet tanskaksi Søren Sørensenin ja Grönlannin alkuperäiskielelle Kristian Olsen Aaju. Runot ovat kirjassa kolmella kielellä. Kesällä 2014 ilmestyi runoteos Tuulensuu, minä rakastan sinua. Se kertoo naisista, jotka kaatuivat puolustaessaan Tamperetta keväällä 1918.

Tuulensuu, minä rakastan sinua

Tuulensuu, minä rakastan sinua -runokokoelma avaa uuden näkökulman Suomen kansalaissodassa aseisiin tarttuneisiin nuoriin naisiin. Timo Malmi kirjoittaa rakkausrunoja Tampereen puolustuksessa vuonna 1918 sankarivainajana kaatuneille naisten asekaartin nuorille naisille. Unohdetut ja häväistyt asekaartin naiset makaavat Kalevankankaan joukkohaudassa neljäntuhannen muun soturin kanssa. Malmi vaatii runokirjassa meitä vielä eläviä katsomaan historian unohtamia. Lisätietoja.

Ihmisten maa

Ihmisten maa kertoo matkasta ikuisen jään luo paikkaan, missä Jumala aloitti luomistyöstä. Teoksen on kääntänyt tanskaksi Søren Sørensen ja inuiittien kielelle Kristian Olsen Aaju. Ihmisten maa – Menneskenes land – Inuit Nunaat on ensimmäinen grönlantilais-tanskalais-suomalainen runoteos. Matka Grönlantiin vuonna 1999 pysäytti Timo Malmin. Jumalan luomassa, mutta hylkäämässä maassa, hän näki turkoosin ikijään räjähtelevän, kelluvan ja hiljaa katoavan. Maan ääressä, missä ei ollut mitään, mutta majojen ovilta kurkistivat ihmiskasvot. Ihmisten maa -kokoelmassa Malmi kuvaa Jumalan luomistyötä: elämää ei missään, mutta kaiken kantaa rakkaus ja kaipaus. Lisätietoja.

Welaatta: maito, maa ja vesi

Welaatta: maito, maa ja vesi -runokokoelma on Timo Malmin esikoisteos. Se valittiin ilmestyessään Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi. Kirja kertoo pohjoishämäläisen Tampereeseen liitetyn Teiskon kunnan Velaatan kylän asukkaista Spoon River antologian hengessä. Maaseudun vähäväkiset rakentavat siinä itse muistomerkkinsä. Lisätietoja.

Nerudan Suomentaja

Timo Malmi on myös suomentanut Pablo Nerudan viimeiseksi jääneen runokokoelman Maremoto (Palladium Kirjat, 2013). Teos on varustettu hänen esseemuotoisella esipuheellaan otsikolla Meren evankelista. Lisätietoja.