Timo Malmi

Rakkaus, Kaipaus & Sota
Perust. 1948

Mannerheimin miehet

Warelia 2022 * ISBN: 978-952-387-033-8 * Osta kirja!

Mannerheimin miehet -kansi

Mannerheimin miehet kertoo neljän suomalaisen sotavangin vaelluksesta Neuvostoliiton vankileirien saaristossa. Sotavankien kuljetus paikasta toiseen oli osa murskausjärjestelmää – alituisessa liikkeessä oleva massa ei voi järjestäytyä, vaihtuvat olosuhteet altistavat henkiselle pahoinvoinnille ja tekevät yksilöstä mahdollisimman haavoittuvaisen.

Samaan aikaan propaganda kertoi siitä, miten sotavankien olot ovat erinomaiset, ruokaa ja viihdettä tarjoillaan, uusia taitoja opitaan. Malmi näyttää miesten eteen auenneet maisemat, avaa kartat ja kertoo, mitä suomalaisille sotavangeille matkoillaan tapahtui, keitä satamissa ja kuljetusten aikana nähtiin. Ja kertoo menehtyneiden suomalaisten kohtalon.

Tekstinäyte

Minotauruksen labyrintissä
Ensimmäinen retki
Rajamies Paavo Lampi kertoo

"Parketti oli liukas ja orkesteri soitteli reippaita säveliä. Tanssin koko illan. Oli hiki, kun en saanut yhtään hengähdystaukoa. Parikin naista haki kilpaa. Ja me pyörimme vinhasti ympäri, mutta emme tönineet toisiamme. Puristauduimme vastakkain yhä tiukemmin ja lujemmin, että pysyisimme yhdessä. Naisen polvi kävi jalkojeni välissä, hipaisi monta kertaa reisiäni. Uumenet heräsivat eloon, kunnes hetki tuli. Taivutin naista uudelleen ja uudelleen, nostin ylös ja näin, kuinka vartalomme liittyivät yhteen. Kuiskasin, mennään tuonne ja hänen kätensä laskeutuivat tukevasti hartioilleni. Tunsin ihon tuoksun, uhkean uuman, hengityksen kohinan. Olin lempeän työnnön päässä paratiisista."

Kritiikkisitaatti

"Mannerheimin miehet -kirjan alaotsikkona oleva Tuhat ja yksi päivää saattaa symboloida niiden miesten synkkiä päiviä, jotka kuluivat vankileirien kurjissa oloissa kesästä 1941 aina palautukseen asti syksyllä 1944. Mutta Tuhat ja yksi päivää on myös Timo Malmin, kaunokirjailijan, runoilijan ja tietokirjailijan kertomuskokonaisuus. Tuhannen ja yhden yön tarinoista tutun merenkulkija Sindbadin tavoin hän opastaa lukijaa neljän sotavankikohtalon syvyyksiin ja tarjoaa samalla Sindbadin viisautta kertomustekstin lomaan sijoitettuina faktateksteinä. Näin kertomusten sotavankikieli kääntyy sitä osaamattoman ymmärrettäväksi."
Lasse Saressalo
. Agricola - Suomen humanistiverkko 22.11.2022.

Lue koko kritiikki!