Timo Malmi

Rakkaus, Kaipaus & Sota
Perust. 1948

Opas

Timo Malmi järjestää kulttuurihistoriallisia opastuksia ja elämysmatkoja, joilla voidaan elävinä kokea niin menneisyys kuin nykyisyyskin. Aiheina ovat mm. Tampereen valtaus 1918 ja Kalevankankaan hautausmaan kirjailijat sotiemme kertojina.

Taustaa

Timo Malmi

Timo Malmi kertoo: "Matkustaminen on lukemista, erityismatkailu on runoutta. Vuosikymmenien aikana olen keskittynyt järjestämään kulttuurihistoriallisia opastuksia sekä draamamatkoja, jotka perustuvat lukemiseen ja runoihin. Kohteena ovat olleet niin Teiskon hautausmaa kuin Aunuksen seurahuonekin Venäjän Karjalassa. Olen rynnistänyt ryhmieni kanssa Vuokkiniemeen, Uhtualle, Petroskoihin, Sortavalaan, Tuulokseen, Aunukseen, Karjalan kannakselle, Inkerin moniin kyliin, uskalsimme Pietariin, Tallinnaan ja kauemmaksikin Prahan porteille.

Viime vuosina olen toiminut Lomalinjojen risteilypäällikkönä Nevalla, Laatokalla, Äänisellä ja monilla Stalinin kanavilla. Vologdassa olemme ryhmän kanssa laskeneet kukkia Tsherepovetsin sotavankileirillä sinne jääneiden suomalaisten muistomerkillä.

Mutta kaikemparee on kuitenkin ollut Tampere ja sen menneisyys. Se on innoittanut minua sekä tietokirjoihin että kotiseuturetkiin. Kymmenien vuosien aikana olen toteuttanut useita Tie Tampereella -tarinamatkoja ja vaelluksia eri kohderyhmille. Tampereella se on helppoa, sillä kaupungin historia on Suomen väkevintä draamaa. Pohjoismaiden suurin sisämaataistelu vuonna 1918 heijastelee yhä ja näkyy kaupungin kuvassa, kirjallisuudessa, taiteessa."

Tie Tampereelle -tarinamatkat

Tie Tampereella -tarinamatkat sisältävät draamallisia aineksia, kertomuksia, runoja, pienen ihmisen kokemuksia suurista tapahtumista.

Tampereen valtaus/puolustus 1918

Retki lähtee Mannerheimin kalliolta ja päättyy Pispalan harjulle kaupungin puolustajien muistomerkille. Matkalla tutustutaan valkoisten hyökkäyksen etenemiseen Kalevankankaan, Tammelan ja Kyttälän kautta Keskustorin Raatihuoneelle. Keskustorilta viivytetään Amurin, Hämeenpuiston kautta kohti Pispalaa. Kesto noin 5 tuntia. Edellyttää ryhmän omaa linja-autoa.

Kalevankankaan Via Dolorosa

Käydään sotien 1918, 1939-44 sankarien haudoilla ja niistä kertoneiden ja niihin osallistuneiden kirjailijoiden haudoilla Kalevankankaan hautausmaalla. Kesto noin 3 tuntia. Toteutetaan kävellen. Kokoontuminen pääportilla, mistä lähdetään kiertämään hautausmaata.

Melinin komppanian hyökkäys

Seurataan valkoisten joukkojen hyökkäykseen liittynyttä rohkeaa Melinin komppanian hyökkäystä Kalevankankaalta läpi kaupungin Näsinkalliolle. Historiallinen hyökkäys tapahtui 3. huhtikuuta 1918. Matkan aikana kuullaan mitä komppanian miehille tapahtui ja mitä he näkivät kaupungissa. Kävelyvaellus. Kesto noin 3 tuntia. Kokoontuminen Kalevankankaalla.

Tilaa tarinamatka!

Tilaukset ja hintatiedustelut: Timo Malmi 050-5617667.